28 października 2021

ryneklodzki.pl

Łódź moje miasto

Obiady pracownicze – korzyści dla pracownika i pracodawcy.

Colleagues chatting about a new concept in the office, during lunch break

Sposób na przerwę obiadową w firmie, na którym korzysta zarówno pracownik jak i pracodawca.

Przerwa na obiad to nie tylko czas na posiłek, ale też moment regeneracji. Aby ten cenny czas oddechu przebiegał bezstresowo, warto rozważyć współpracę z e-cateringiem. Dzięki temu, zamiast tracić swoją energię na szukanie dostawcy jedzenia, pracownicy mogą skupić się na firmowych projektach.

Zadowolony pracownik to klucz do sukcesu firmy.

Badania wielokrotnie wykazały, że zadowoleni pracownicy wykazują się większą produktywnością i bezpośrednio wpływają na satysfakcję klienta. Dlatego warto zadbać o podstawowe potrzeby tych, którzy swoją energią i pomysłami codziennie stanowią o sukcesie naszej firmy.

Wie o tym firma Asclepios, która właśnie podpisała kontrakt z e-cateringiem, na współpracę w zakresie zadbania o tę podstawową potrzebę każdego pracownika – zdrowy posiłek. Nie pierwszy raz Asclepios podjęła decyzję opartą na nowoczesnej strukturze zarządzania. Firma współpracująca z ponad 500 szpitalami w Polsce to dynamiczny lider rynku farmaceutycznego, nic więc dziwnego, że rozumie wartość odpowiedniej diety w zdrowym, produktywnym funkcjonowaniu.

Jak to działa?

Współpraca z e-cateringiem jest bardzo prosta. Firma wybiera restaurację, z której chce zamawiać posiłki, a zespół e-cateringu negocjuje najkorzystniejsze warunki dla obu stron. Następnie pracownik loguje się na konto w aplikacji i otrzymuje dostęp do listy posiłków, oferowanych w lepszych cenach, dzięki dofinansowaniu pracodawcy. I już! Wszyscy zyskują: restauracja stałego klienta, pracownik świeży, gorący posiłek w niskiej cenie, a firma zadowolonych pracowników i możliwość odpisania wydatku od podatku!

Na jakich zasadach pracodawca finansujący posiłki może skorzystać ze zwolnienia składkowego?

Odprowadzanie składek ZUS od wartości posiłków pracowniczych zależy od tego, czy firma zobowiązana jest do takich świadczeń przez regulacje BHP.

Pracodawcy zapewniający posiłki i napoje na podstawie przepisów BHP mogą w całości skorzystać ze zwolnienia składkowego.

Natomiast jeśli pracodawca decyduje się zapewnić obiady, pomimo braku prawnej konieczności, zwolnienie ze składek obowiązuje tylko do określonej kwoty w wysokości maksymalnie 190 zł miesięcznie.

Należy przy tym zwrócić uwagę na dwa warunki. Aby kwalifikować się do zwolnienia od podatku pracownikowi nie może przysługiwać prawo do ekwiwalentu. Innymi słowy, zatrudniony, który nie skorzysta z oferowanych posiłków, nie otrzyma pieniężnego wynagrodzenia o wartości niewydanych dań.

Po drugie, w przypadku talonów mogą być one jedynie realizowane w punktach gastronomicznych. Wyłączeniu z podstawy wymiaru składek nie podlegają bony żywieniowe, realizowane do zakupu produktów spożywczych.

Aby nie przekroczyć limitu, warto rozważyć współfinansowanie posiłków. Pracodawca samodzielnie ustala próg dofinansowania na dania dowożone do firmy, a resztę do wybranej potrawy dopłaca pracownik. W ten sposób pracodawca może zaoferować pracownikom atrakcyjny benefit, a jednocześnie zaoszczędzić.

Ulgę ZUS na posiłki w pracy reguluje § 2 ust. 1 pkt 26 rozporządzenia składkowego. Przepisy nie ograniczają formy zapewnianych posiłków. Mogą to więc być zarówno potrawy na stołówce w firmie, jak i dania na dowóz z e-cateringu.